Dlhodobý a krátkodobý majetok, ľudské zdroje

Dlhodobý majetok

-stály, fixný, v hosp. procese pôsobí počas viacerých časových období pričom forma sa nemení

Jednou z najdôležitejších charakteristík neobežného majetku je, že sa v transformačnom procese nespotrebováva naraz, ale postupne. Opakovaným používaním sa opotrebováva a svoju hodnotu prenáša do hodnoty vyrábanej produkcie, alebo poskytovaných služieb. Neobežný majetok = DNM, DHM, DFM.

Dlhodobý nehmotný majetok:

Ocenenie vyššie ako 2400€ Doba použiteľnosti viac ako 1 rok.

Patria sem: zriaďovacie výdavky, aktivované N na vývoj, SW, oceniteľné práva, goodwill, ostatný

Dlhodobý hmotný majetok:

Ocenenie vyššie ako 1700€ Doba použiteľnosti viac ako 1 rok.

Majetok, ktorý podniku slúži dlhú dobu, nespotrebováva sa naraz ale používaním sa opotrebováva a prenáša hodnotu vo forme odpisov.

Patria sem: pozemky, budovy, stavby, umelecké diela, samostatné hnuteľné veci, pestovateľské celky trvalých porastov, zvieratá, ostatný

Podľa charakteru účasti vo výrobnom procese:

  • Výrobný
  • nevýrobný

Podľa spôsobu prenosu hodnoty:

  • DHM odpisovaný
  • DHM neodpisovaný

Podľa technologickej funkcie vo výrobnom procese:

  • Aktívny DHM
  • Pasívny DHM

Podľa využitia:

  • DHM v prevádzke
  • DHM v oprave
  • DHM v rezerve
  • DHM v konzervácii
  • DHM prenajatý iným podnikom
  • DHM nevyužitý z iných príčin

Podľa technickej úrovne: zatrieďuje sa podľa vekovej štruktúry.

Podľa veku a ekonomickej životnosti: zatrieďuje sa podľa tried do skupín podľa doby používania.

Dlhodobý finančný majetok:

Tvorí fin. účasť podniku v iných podnikoch. Cenné papiere a vklady, ktoré budú v držbe >1 rok, pôžičky s dobou splatnosti >1 rok, ostatný

Krátkodobý majetok

Obežný majetok je časť majetku podniku, ktorú tvoria produkčné faktory používané v podniku kratšie ako jeden rok.

Jeho hodnota jednorazovo vchádza do nových výkonov: výrobkov, služieb, zvierat, predaného tovaru. Táto spotreba môže byť:

  1. konečná – výrobky, služby, zvieratá, tovar
  2. určená na ďalšiu spotrebu – materiál, nedokončená výroba, polotovary vlastnej výroby,
  3. pohľadávky
  4. finančný majetok

materiál – obstaranie materiálu, materiál na ceste a na sklade,

zásoby vlastnej výroby – nedokončená výroba, polotovary vlastnej výroby, výrobky, zvieratá,

tovar – obstaranie tovaru, tovar na ceste a na sklade,

pohľadávky – z obchodného styku, voči ovládanej/ovládajúcej osobe, daňové pohľadávky,

finančný majetok – peniaze – v pokladnici, na ceste, ceniny,

– bankové účty

– krátkodobé finančné výpomoci – vydané dlhopisy, ostatné výpomoci,

– krátkodobý finančný majetok

ĽUDSKÉ ZDROJE

Ľudské zdroje predstavujú prioritný zdroj efektívnej činnosti s prosperity podniku a v súčasnosti sú rozhodujúcim predpokladom budovania silných stránok a konkurenčných výhod podniku.

Ako podnikový faktor predstavuje ľudská práca vynakladanie psychických a fyzických schopností človeka na dosiahnutie cieľov podniku. Pracovný výkon človeka je závislý od faktorov: fyzické a duševné schopnosti človeka(vek, nadanie, vzdelanie, skúsenosti) a súbor faktorov ovplyvňujúcich vôľu a chuť pracovať, t.j. maximálne využívať fyzické a psychické schopnosti.

Základné činnosti personálneho útvaru:

  • plánovanie pracovníkov
  • získavanie a výber pracovníkov
  • rozmiestňovanie pracovníkov
  • hodnotenie pracovníkov a práce
  • zabezpečovanie kolektívneho vyjednávania
  • tvorba a zabezpečovanie podnikových sociálnych služieb
  • presadzovanie úzkej spolupráce a dobrej komunikácie všetkých útvarov podniku a všeobecnej informovanosti zhora nadol.

Pracovníka je potrebné motivovať!! 4 faktory motivácie k práci: výber ľudí, pracovné podmienky, podnikové sociálne služby, odmeňovanie.

Stanovenie potreby ľudských zdrojov:

Je to zistenie počtu a štruktúry zamestnancov, ktorí sú potrební pre dosiahnutie podnikových cieľov. Štruktúra pracovníkov:

  • výrobní robotníci
  • režijní robotníci
  • manažéri

Metódy určovania potreby pracovníkov:

  1. expertné (intuitívne) metódy – sú založené na úsudku expertov, vychádzajú z info o podmienkach a náročnosti podnikových úloh. Týmito metódami sa stanovuje potreba manažmentu.
  2. kvantitatívne metódy – používajú na určenie potreby matematické a štatistické prepočty a vyžadujú si pomerne širokú údajovú základňu.

Princíp prepočtu týchto metód, ale aj všeobecného prepočtu potreby ľudských zdrojov vyzerá takto: potreba pracovníkov = objem práce/výkonnosť pracovníka

  • metóda normohodín – pracovníci, ktorí pracujú na normovaných

prácach, teda je to potreba predovšetkým výrobných robotníkov.

  • metóda noriem obsluhy – v podnikoch hutníckeho, chemického

priemyslu, v podmienkach, kde výkon pracovníka je závislý od technológie (aparatúrne výroby).

  • metóda obsluhovaných miest – tam, kde je viac rovnorodých

pracovísk, ktoré je treba obslúžiť. Pre plánovanie počtu pomocných pracovníkov.

Získavanie ľudských zdrojov:

Východiskom získavania ľudských zdrojov sú informácie o potrebe pracovníkov a ich štruktúre a o zdrojoch pracovných síl (vonkajší, vnútorní).

Úlohou získavania ľudských zdrojov je zabezpečiť dostatočný počet vhodných pracovníkov a to s ohľadom na náklady procesu. Personálna prax dáva spravidla prednosť obsadzovaniu voľných miest z vnútorných zdrojov.

Postupnosť krokov procesu výberu:

  1. ucelená a jasná predstava o pracovníkovi, to si vyžaduje popis práce a pracovného miesta.
  2. nábor a získavanie širšieho okruhu kandidátov (širší výber). Realizovaný

prostredníctvom inzerátov a úradmi práce. Počet uchádzačov závisí od:

  • propagačných opatrení podniku
  • situácie na trhu práce
  • požiadaviek na dané pracovné miesto
  • atraktivity podniku
  1. analýza schopností uchádzačov – zistiť a preveriť schopnosti uchádzača, rozšíriť okruh informácií o ňom a napomôcť tak ku konečnému rozhodnutiu.
  1. rozhodnutie o výbere – všetci uchádzači majú byť slušnou formou informovaní o výsledkoch výberového konania.

Tvorba pracovných podmienok

Časové podmienky práce – určujú dĺžku a štruktúru pracovného času, účelné striedanie práce a oddychu. Zákonník práce stanovuje: max. dĺžku týždenného pracovného času,

Max. dĺžku pracovného času počas pracovného dňa, min. nepretržitý denný/týždenný odpočinok, limity v poskytovaní dovolenky.

Pracovné prostredie – skladba a úroveň faktorov vplýva na pracovníka.

Faktory fyzikálne – osvetlenie, farba, hluk, čistota ovzdušia,

Faktory sociálno – psychologické – možnosti participovať na rozhodovaní o spôsobe vykonávania práce, tempo a monotónnosť práce, vzťahy na pracovisku.

Podnikové sociálne služby

Komplex činností ktoré podnik poskytuje svojim pracovníkom a ich rodinným príslušníkom. Podnik ich poskytuje dobrovoľne. Cieľom je pozitívne ovplyvniť výkon zamestnancov a budovať lojalitu voči podniku.

  • podnikové vzdelávanie
  • príspevok na stravovanie, rekreáciu, zdravotnícka starostlivosť, služobný mobil, auto, byt
  • cafeteria system

Odmeňovanie

Poskytovanie mzdy a iných peňažných odmien zamestnancom. Jeho úlohou je v prvom rade zohľadňovať úsilie a prínos zamestnancov pre podnik a podporovať ich motiváciu.

Zákon o mzde: Mzda je peňažné plnenie, alebo plnenie peňažnej hodnoty (naturálna mzda) poskytované zamestnancovi za prácu.

Ekonomická funkcia mzdy:

  • nákladová – mzda ako cena práce je súčasť N
  • stimulačná/motivačná – jej pôsobenie na pracovnú aktivitu zamestnancov

Sociálna funkcia – pri usmerňovaní minimálnej životnej úrovne.

Základné mzdové formy:

  • časová
  • úkolová
  • podielová
  • kombinovaná

Doplnkové mzdové formy

  • prémie a odmeny
  • osobné ohodnotenie
  • podiely na hospodárskom výsledku
  • hodnotenie mimoriadnych pracovných podmienok

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥